Close

VANHA HALLI SAI PIRKKALASSA UUDEN ELÄMÄN

Elementtirakentamisen yksi parhaista puolista on rakentamisen vaivattomuus: kun seinät ja katto on rakennettu elementeistä, ne ovat kiinnittämisen lisäksi myös irrotettavissa helposti. Tästä seuraa, että hallirakennusta ei tarvitse välttämättä rakentaa joka kerta alusta lähtien, sillä tiloja voidaan tarpeen tullessa laittaa myös kiertoon.
SP Elementtien yksi tuoreimmista toimeksiannoista on projekti, jossa Tampereen Lielahdessa ollut teollisuushalli purettiin uudisrakentamisen tieltä ja siirrettiin noin parinkymmenen kilometrin päähän Pirkkalaan uusiokäyttöä varten.

Erillisrunkoisen hallin siirtoprojekti purkamisineen ja uudelleen-asennuksineen oli suhteellisen vähällä vaivalla toteutettavissa sen ansiosta, että hallin alkuperäiset seinät ja kantava runko on aikoinaan valmistettu betonielementeistä: nyt halli voitiin siirtää uuteen paikkaan ilman, että rakenteet kärsivät purkamisesta tai kuljetuksesta.

Pirkkalan kohteen kuten muidenkin erillisrunkoisten hallien tiloja on mahdollista muokata uuteen uskoon siirron yhteydessä. Esimerkiksi seiniä ja niiden aukotuksia voidaan sijoittaa helposti uudelleen ja muokata halli parhaiteen senhetkiseen käyttötarkoitukseensa sopivaksi.
Mikäli suunnittelee hallin uusiokäyttö, pitää suunnittelussa ottaa huomioon muutama tärkeä seikka: palo- ja lämmöneristemääräykset, kuormitusnormit ja muut vastaavat säädökset ovat muuttuneet vuosien saatossa, joten halli pitää mahdollisesti päivittää nykystandardien mukaiseksi myös vanhoilta osiltaan.

SP Elementit toimitti uuden puuelementtikaton suoraan
paikalleen asennettavaksi

Seinistä poiketen hallin alkuperäinen katto oli rakennettu työmaalla, joten se jouduttiin purkamaan kokonaan siirtoprojektin yhteydessä, eikä vanhan katon materiaaleja voitu hyötykäyttää uudessa kohteessa.

SP Elementtien osuus projektissa oli uuden puurakenteisen elementtikaton toimittaminen. Uusi katto on pinta-altaan räystäät mukaan laskettuna lähes 1500 m², ja sen asennus sujui nopealla aikataululla muutamassa päivässä.

Uuden puuelementtirakenteisen katon ansiosta tulevaisuuden siirtoprojektit sujuvat entistä helpommin: mikäli halli vaihtaa osoitetta myös jatkossa, tällä kertaa myös 24 suurta kattoelementtiä saadaan mukaan muuttokuormaan. Sitten vain suunnaksi uusi osoite!